Waarom en hoe visualiseren?

Het gedrag wat je vertoont en de bijbehorende handelingen die je daarvoor verricht, zijn gevolgen van bepaalde gedachten. Deze gedachten kunnen onbewust, of bewust zijn ontstaan. Ook kunnen deze gedachten positief, danwel negatief zijn. Positieve gedachten leiden vaak tot positieve resultaten. Door te visualiseren kun je met je gedachten je toekomstige gedrag positief beïnvloeden. Er gelden een aantal algemene spelregels om goed te kunnen visualiseren.

Waarom visualiseren?
Elke handeling, actie die je doet, begint altijd met een gedachte en intentie. Eten koken, aankleden, tanden poetsen, naar je werk gaan, sporten, begint altijd met een gedachte en intentie. De grootste gebouwen die er zijn gebouwd, de reis naar de maan, nieuwe medicijnen tegen kanker zijn allemaal het resultaat van gedachtes en intenties. Een gedachte (intentie) kan zich onbewust, maar ook bewust hebben voltrokken. Je gedachten over een bepaalde situatie beïnvloeden sterk de kwaliteit en het resultaat van je acties in deze situatie. Heb je positieve gedachten over een bepaalde situatie, dan zul je waarschijnlijk een stuk succesvoller zijn in deze situatie, dan wanneer je negatieve gedachten hebt over dezelfde situatie. Stel je moet binnenkort een presentatie houden voor een grote groep mensen. Als je hierover zenuwachtig bent, onzeker of je alles wel kent, bang bent dat mensen moeilijke vragen stellen die je niet kunt beantwoorden en doemdenkt dan zullen deze gedachten veroorzaken dat je minder goed presenteert (en dus presteert), dan wanneer je jezelf zeker voelt, er zeker van bent dat je alles goed hebt voorbereid, moeilijke vragen goed kunt beantwoorden etc…Deze negatieve, of positieve gedachten en intenties voltrekken zich vaak geheel in je onderbewustzijn. Visualiseren is een techniek waarmee je je onderbewustzijn positief beïnvloedt. Visualiseren is een soort van mentale training. Je traint bij het visualiseren bepaalde gedachtenpatronen bewust voor en stelt je bepaalde acties levendig voor, om zo het onderbewustzijn te programmeren en uiteindelijk de echte situatie positief te beïnvloeden. Door te visualiseren programmeer je jezelf voor, voor succes. Je programmeert als het ware de gedachten en acties voor, die je neemt in de gevisualiseerde succesvolle situatie. Tijdens een situatie waarin je visualiseert stel je de situatie en/of het succesvolle gedrag levendig in het heden voor. In het onderstaande stuk worden een aantal spelregels gegeven hoe je goed kunt visualiseren.

Hoe visualiseren?
Goed kunnen visualiseren vraagt veel oefening. Visualiseren moet je regelmatig doen om er goed in te worden. Goed worden in visualiseren is echter wel de moeite waard. Hieronder staan een aantal gangbare regels om te kunnen visualiseren:

 • Zoek een rustige comfortabele ruimte op.
 • Ga op bed liggen, of in een makkelijke stoel zitten.
 • Sluit je ogen en denk aan concreet aan een bepaalde situatie.
 • Probeer jezelf geheel te ontspannen. Helpt muziek om je te ontspannen, zet dan muziek aan. Als je ontspannen bent, sta je meer open voor je positieve suggesties en word je niet afgeleid.
 • Val niet in slaap!
 • Stel je gewenste gedrag en/of de situatie in het nu voor. De situatie waarin je succesvol bent, ben je aan het beleven terwijl je aan het visualiseren bent.
 • Visualiseer de succesvolle situatie of je gewenste gedrag tot in detail. Stel jezelf voor wat voor kleren je aan hebt, met welke mensen je allemaal bent, welke vragen er worden gesteld, hoe je staat en loopt, wat voor weer het is etc…
 • Visualiseer niet alleen voor je eigen belang, maar ook het belang van jouw succesvolle gedrag voor anderen.
 • Visualiseer niet het doel, maar het succesvolle gedrag om je doel te bereiken. Stel tijdens het visualiseren ook geen einddatum aan wanneer dat doel bereikt moet zijn.
 • Herhaal het visualiseren regelmatig. Je moet namelijk vaak oefenen, om het visualiseren effectief te laten worden.
 • Geniet intens van de gevoelens die optreden bij een visualisatie.
 • Vertel je visualisatie aan een andere persoon tijdens je visualisatie.
 • Sluit je visualisatie met een sterke oneliner, statement (bijvoorbeeld ik ga het maken, ik ga winnen, ik ga goed presenteren etc…) af.
 • Laat je visualisatie na het afsluiten volledig los.
 • Controleer niet steeds of je je doel in de visualisatie hebt bereikt.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Waarom ben ik arm en hoe word ik rijk?

Tien stappen om miljonair te worden

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

De kracht van discipline en doorzettingsvermogen; discipline zorgt voor succes

Bronnen:

www.abc-van-meditatie.nl
veranderje.nl