Gedisciplineerd worden: industry, werk hard, stop er tijd in

Werk hard staat niet gelijk aan doe uitdagend werk. Het kan overigens wel. Met werk hard, wordt bedoeld dat je veel tijd in het behalen van je doelen stopt. Veel tijd steken in het behalen van je doelen, betekent niet per definitie dat dit werk uitdagend en/of moeilijk is. Je kunt veel tijd besteden aan eenvoudig werk, maar ook aan moeilijk werk. Discipline ontwikkelen vraagt echter om tijd. Je moet tijd besteden aan het ontwikkelen van discipline. Discipline bestaat uit vijf pijlers: Acceptation (Acceptatie), Willpower (Wilskracht), Hard work (Doe uitdagend werk), Industry (Produceer, werk veel) en Persistence (Doorzettingsvermogen). Samen maakt de eerste letter van elke pijler het Engelse woord A WHIP. A WHIP betekent vrij vertaald in het Nederlands zeer toepasselijk met de zweep er over. Je moet tijd investeren om gedisciplineerd te worden ook kun je door je tijd efficiënter te gebruiken meer en betere resultaten halen.

Stop de benodigde tijd in het verbeteren van je discipline
Er zijn veel taken en klusjes in je leven die alleen opgelost worden als je er tijd in stopt. Deze taken zijn vaak niet moeilijk, maar vragen wel de nodige tijd van je. Het uitstellen van deze taken vraagt echter nog meer tijd. Beschouw het uitstellen van eenvoudige klusjes als het opbouwen van achterstallig. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks beslist welke emails verwijderd kunnen worden en welke niet, in plaats van deze klus tot het einde van de maand uit te stellen, hou je mailbox goed bij. Vaak weet je op het einde van de dag aardig welke mails je wilt bewaren en welke niet. Stel je het uit tot het einde van de maand, dan ben je al lang vergeten welke mails wel en niet weg kunnen en moet je bijna elk mailtje gaan lezen, voordat je gaat beslissen wat weg kan. Wanneer je jezelf dwingt om tijd in je werk te stoppen en hier gedisciplineerd in raakt, raak je juist geen kostbare tijd kwijt. Accepteer hoeveel tijd je nu daadwerkelijk in het behalen van je doelen stopt en kijk in hoeverre je meer tijd in het bereiken van je doelen kunt stoppen.

Vergroot je productiviteit
Wanneer je jezelf dwingt om efficiënter te werken en dus productiever te worden, bereik je meer in minder tijd. Tijd is een constante, 1 uur heeft 60 minuten, niet meer en ook niet minder. Je productiviteit kan echter behoorlijk variëren. Soms ben je zeer productief, op andere tijden veel minder. Om te weten hoe je productiever kunt worden, moet je eerst je huidige niveau van productiviteit weten. Dat kan bijvoorbeeld door te kijken naar je efficiëntieratio. Hierin kijk je naar de ratio van het besteden van tijd aan je doelen gedeeld door de hoeveelheid tijd dat je op je werk bent. Stel je besteedt 5 uur per dag aan het besteden van het behalen van je doelen en je bent 8 uren op je werk, dan is je ratio 5/8. Hoe hoger de ratio, des te groter je efficiëntie. Het vergroten van je productiviteit is niet eenvoudig, maar het rendeert wel! Wanneer je je productiviteit vergroot, behaal je eerder je doelen, sneller resultaten, hou je meer tijd over voor andere dingen. Wat moet je nu doen om productiever te worden? Hieronder staan 5 stappen die je kunt nemen om productiever te worden:

  1. Stap 1: breng je huidige niveau van productiviteit in kaart
  2. Stap 2: beslis welk niveau van productiviteit je wilt bereiken
  3. Stap 3: beoordeel hoeveel je je productiviteit dagelijks kunt vergroten. Kies hierbij een niveau wat je zeker over lange tijd kunt volhouden.
  4. Stap 4: evalueer na een tijd hoe het verhogen van je productiviteit is gegaan. Identificeer factoren die het makkelijker en moeilijker maken om productiever te zijn.
  5. Stap 5: start weer bij stap 3

Je hebt nu handvatten gekregen om efficiënter te werken. Efficiënt werken zegt niets over welk werk, welke taak je als eerste moet doen. Wanneer je echter weet wat je moet doen, door een goed timemanagement en prioritering, kan alleen een efficiënte tijdsinvestering in het behalen van je doelen er ook daadwerkelijk voor zorgen dat je je doelen haalt. Uiteindelijk tellen namelijk de acties die je onderneemt en wanneer je geen tijd in je acties investeert, zijn er ook geen acties.

Bekijk ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

De kracht van discipline en doorzettingsvermogen; discipline zorgt voor succes

Gedisciplineerd worden: willpower (wilskracht)

Gedisciplineerd worden: persistence (doorzettingsvermogen)

Gedisciplineerd worden: hard work (uitdagingen zoeken)

Gedisciplineerd worden: acceptatie

Bronnen:

www.stevepavlina.com