7 tips voor een goed sollicitatiegesprek

Je hebt een leuke vacature gezien op internet, of in de krant. Je schrijft een goede sollicitatiebrief en hebt een mooi CV. Op basis van je sollicitatiebrief en CV ben je uitgekozen uit een hele stapel sollicitanten om op gesprek te komen. In je sollicitatiegesprek moet je aantonen dat jij de juiste persoon voor de openstaande functie bent. Met de onderstaande 7 tips zorg je ervoor dat je de juiste indruk achterlaat.

Tip 1. lieg niet
Net zoals je in je sollicitatiebrief en CV geen leugens moet verkopen, is het belangrijk dat je absoluut niet liegt tijdens je sollicitatiegesprek. Als je toekomstige werkgever door heeft, dat je liegt, kun je de baan wel vaarwel zeggen. Heb je een gat in je CV wees daar dan eerlijk over. Vraagt je toekomstige werkgever of je bepaalde vaardigheden hebt, die je niet hebt, wees daar dan ook eerlijk over. Val je namelijk niet tijdens het gesprek door de mand, dan gebeurt dat wel als je eenmaal bent aangenomen.

Tip 2. verkoop jezelf
Het is niet de bedoeling dat je liegt tijdens je sollicitatiegesprek. Je moet jezelf echter wel verkopen tijdens het sollicitatiegesprek. Je verkoopt jezelf niet alleen met goede antwoorden op vragen, maar ook met je lichaamstaal. Straal tijdens het sollicitatiegesprek zelfvertrouwen uit. Loop rechtop, geef een stevige handdruk, zit recht in je stoel, kijk je gesprekspartner aan. Wanneer gevraagd wordt naar je kwaliteiten onderbouw deze dan met concrete voorbeelden. Wanneer gevraagd wordt naar je zwaktes, wees hier eerlijk over, maar geef ook aan hoe je de zwaktes gaan aanpakken en/of welke kwaliteiten je er tegenover zet.

Tip 3. wees helder en duidelijk
Geef op de vragen een antwoord op de vraag met een aantal concrete voorbeelden. Worden er gesloten vragen gesteld, geef dan niet alleen ja, of nee als antwoord, maar ook een verklaring. Het is niet handig als je antwoorden afdwalen. Als de vragen onduidelijk voor je zijn, vraag dan om een uitleg van de vraag. Soms bestaat een vraag uit een aantal subvragen. Ontrafel deze vragen dan en geef antwoord op elke subvraag.

Tip 4. draag de juiste kleding
Trek niet zomaar iets uit de kast als je op sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. Informeer naar de kledingcultuur/dresscode van het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd. Trek kleding aan die net wat netter is dan de geldende dresscode. Voel je jezelf ongemakkelijk bij de geldende dresscode, dan past het bedrijf, of de baan misschien ook niet bij je.

Tip 5. wees voorbereid
Zorg er ervoor dat je de inhoud van de functie kent waarop je solliciteert. Zijn er onduidelijkheden voor je over de functie, bel dan het bedrijf op en vraag naar meer informatie over de functie. Zorg er ook voor dat je voordat je op sollicitatiegesprek gaat, het bedrijf waar je solliciteert kent. Kijk in het beleidsplan wat de missie, visie en doelstellingen zijn. Zorg er verder voor dat je ruim op tijd bent op het sollicitatiegesprek. Neem je brief en CV in drievoud mee. In het geval je gesprekspartners geen brief en CV bij zich hebben, heb jij de betreffende documenten bij je. Neem ook schrijfmateriaal mee. Door schrijfmateriaal mee te nemen, kun je tijdens het gesprek belangrijke punten opschrijven en je hebt iets waar je je handen kunt laten. Bereid jezelf ook voor op de onderstaande meest gestelde vragen:

  • Wat zijn je sterktes?
  • Wat zijn je zwaktes?
  • Waar zie je jezelf over 5 en 10 jaar?
  • Wat zijn de redenen dat je voor ons bedrijf wil werken?
  • Wat is jouw rol in een team?

Vaak worden er vragen gesteld over je kwaliteiten, opleiding, werkervaring en ambities.

Tip 6. stel zelf ook vragen
Het is belangrijk dat je jezelf goed voorbereid op mogelijke vragen en dat je de missie, visie en doelstellingen kent van het bedrijf. Zorg er echter ook voor dat je zelf ook een aantal vragen paraat hebt. Vraag bijvoorbeeld naar het carrièreperspectief van de functie waar je op solliciteert.

Tip 7. stuur een bedankbrief, of bedankmail
Stuur na afloop altijd een bedankbrief, of bedankmail. Hiermee laat je blijken dat je de tijd en moeite die voor je is genomen, waardeert. Ook is het mogelijk om in je bedankbrief nog antwoord te geven op vragen waarop je in het sollicitatiegesprek geen antwoord wist.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Geld verdienen zonder baan? Passief inkomen

Hoe start ik mijn parttime bedrijf vanuit huis?

7 tips voor een goed Curriculum Vitae (CV)

Bronnen:

www.volkskrant.nl
www.volkskrant.nl/Antwoorden-op-de-vijf-meest-gestelde-sollicitatievragen
www.carrieretijger.nl/solliciteren
www.multicraft.nl/tips_bij_solliciteren
carriere-advies.monsterboard.nl/vragen-tijdens-sollicitatie/veelgestelde-vragen-bij-een-sollicitatiegesprek