Voordelen van het stoppen met tv-kijken

Realiseer je jezelf wel eens hoeveel tijd je per dag je aan tv-kijken besteedt? Ondanks dat we vaak klagen dat er niets op tv komt, keken we in 2009 gemiddeld 3 uur en 12 minuten tv per dag. Het stoppen met tv-kijken heeft als grote voordeel dat je meer tijd over houdt om nuttige dingen te doen. Het stoppen met tv-kijken heeft echter nog een aantal andere belangrijke voordelen.

Je houdt meer tijd over voor nuttige dingen
Het belangrijkste voordeel van minder tv-kijken, is dat je veel meer tijd over houdt voor nuttige dingen. Wanneer je helemaal geen tv meer kijkt, hou je dagelijks 3 uren en 12 minuten over. Dat is ruim 22 uren per week. 22 uren dat is meer dan een halve werkweek. Je zou deze uren kunnen besteden aan het oppakken van een nieuwe hobby, of meer tijd besteden aan je huidige hobby, sporten, je kunt een eigen bedrijfje opzetten, je passieve inkomensstroom opzetten en vergroten, langer doorwerken, goed kijken naar je financiën en verzekeringen, klussen aan je huis, je huiswerk eindelijk eens goed maken, meer echte rust nemen. Wat zou jij allemaal voor nuttige dingen kunnen doen als je geen tv meer zou kijken?

Je zoekt  vermaak van betere kwaliteit
Wanneer je geen tv-kijkt, moet je andere manieren van vermaak zoeken. Vaak heeft een andere vorm van vermaak een betere kwaliteit, dan tv-kijken. Met een betere kwaliteit vermaak wordt bedoeld dat je moet nadenken en actief moet zijn in jezelf vermaken. Bij tv-kijken, hoef je alleen achterover te leunen en te kijken naar de beelden. Bij tv-kijken hoef je zelf weinig actie te ondernemen en je hoeft geen enkele visuele voorstelling meer te doen. Je brein wordt totaal niet geprikkeld. Vermaak van een betere kwaliteit is bijvoorbeeld het lezen van een boek, het doen van een gezelschapsspel, het maken van een puzzel, het actief luisteren naar muziek. Bij het lezen van een boek, moet jezelf actie ondernemen. Je moet jezelf een visuele voorstelling maken van het geschreven woord, je moet de woorden begrijpen. Bij het doen van een gezelschapsspel moet je opletten als de andere spelers aan de beurt zijn, want de acties van anderen hebben effect op jouw keuzes. Bij het maken van een kruiswoordpuzzel wordt een beroep gedaan op je woordenschat en concentratie. Bij het maken van een legpuzzel wordt een beroep op je concentratie en ruimtelijk inzicht gedaan. Het doen van vermaak van een betere kwaliteit prikkelt je brein, waardoor je brein jong en vitaal blijft.

Je maakt meer contact met mensen
Een ander belangrijk voordeel van het stoppen met tv-kijken, is dat je echt contact maakt met mensen. Hoeveel avonden in de week zit je niet met je vriend, of vriendin in de bank tv te kijken zonder een woord te wisselen? Wanneer je de tv uitzet, word je bijna wel gedwongen om interesse in je partner te tonen. Verder hou je meer tijd over om goede vrienden en familie te bezoeken en te spreken als je geen tv meer kijkt.

Je bespaart
Wanneer je stopt met tv-kijken kun je enorm besparen op een aantal kosten. Zo heb je geen abonnement voor de kabel, of digitale meer nodig, wat je al snel 10 euro per maand en 120 euro per jaar bespaart. Ook hoeft je geen stroomkosten meer te betalen. De gemiddelde tv-kijker betaalt jaarlijks tussen de 25 en 65 euro aan stroomkosten. Verder is de aanschafprijs van een televisie al snel 400 euro en een digitale ontvanger 200 euro. Een tv heeft een levensduur van rond 15 jaar. Per jaar kost een tv dus aan afschrijving al snel 25 euro. Exclusief de afschrijvingskosten van een digitale ontvanger, kost tv-kijken je gemiddeld 200 euro per jaar.

Je slaappatroon wordt beter
Tot laat op de avond tv-kijken kan je slaappatroon fors verstoren. Het licht wat de televisie af geeft, interpreteert je brein als daglicht, waardoor je brein weer actiever wordt en slaap wordt verdrongen. Wanneer je stopt met tv-kijken voel je beter aan wanneer je moe bent en zal je slaappatroon beter worden.

Tips om minder tv te kijken
Stoppen met tv-kijken heeft dus een aantal belangrijke voordelen voor je. Stoppen met tv-kijken kan echter lastig zijn. Met onderstaande tips, wordt het makkelijker om het tv-kijken te minderen:

Kijk geen tv tijdens het eten
Door geen tv te kijken, tijdens het eten, knoop je sneller een gesprek aan met je partner en/of je gezin, geniet je meer van het eten en eet je niet teveel. Hierdoor val je makkelijker af en blijf je makkelijker op een goed gewicht. Mensen die te dik zijn, kijken vaak ook erg veel tv.

Neem je favoriete programma’s op
Neem je favoriete programma’s op. Bekijk deze programma’s op het einde van de week. Je hoeft dan in ieder geval niet meer naar alle commercials te kijken. Ook kun je op het einde van de week beslissen of je het nog wel nodig vindt om de programma’s te kijken. Ook kun je favoriete programma’s op je computer via internet bekijken. Het nieuws kun je lezen op je computer.

Zoek vervanging voor tv-kijken
Denk voordat je gaat minderen met tv-kijken, wat je in plaats van tv-kijken kunt doen.

Krijg je omgeving mee
Probeer ook je hele omgeving mee te krijgen. Stel eens een maand tv-vasten in. Kijk samen met je vriend, vriendin, man, vrouw of gezin een maand lang geen tv, maar probeer dagelijks samen iets te doen.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Geen tv-kijken verlengt je leven

Vergeven verlengt je leven

Hoe oud word ik en hoe oud kan ik worden

Afvallen, vetverbranding en bewegen

Bronnen:

tijdtips.com
www.stevepavlina.com
www.praktischduurzaam.nl