Hoe kun je de overwaarde van je huis het beste gebruiken?

Uw huis zal in de loop van de jaren meer waard worden. Overwaarde kunt u op verschillende manieren gebruiken. Wanneer de waarde van uw huis hoger is, dan het hypotheekbedrag, dan wordt het verschil overwaarde genoemd. Deze overwaarde kun je op verschillende manieren gebruiken.

In de periode 1991-2000 zijn de reële huizenpruizen met gemiddeld 7,1% per jaar gestegen. In de periode 2001-2007 zijn de reële huizenprijzen met gemiddeld 3,0% per jaar gestegen. In de periode vanaf 2007 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen niet gestegen en mogelijk gedaald. Dit laat zien dat de huizenprijzen over het algemeen elk jaar stijgen. Wanneer de waarde van uw woning hoger is dan het hypotheekbedrag is er sprake van overwaarde. De hypotheek die vaak wordt afgesloten, wordt ook gebruikt om verschillende bijkomende kosten bij een aankoop van een woning te betalen. Vaak worden uit het hypotheekbedrag ook de notariële kosten, de overdrachtsbelasting etc betaald. De eerste jaren na de aankoop van een woning is er vaak nog geen sprake van overwaarde.

Nieuwe woning
De overwaarde van uw woning kunt u gebruiken in de financiering bij een aankoop van een nieuw huis. Doet u dat niet, dan is de bijleenregeling van kracht. Op de grootte van de extra lening van de overwaarde van uw nieuwe woning krijgt u geen hypotheekrente-aftrek. Brengt u overwaarde in, dan heeft dat een positief effect op het bedrag wat u kunt lenen. U kunt dan meer lenen, dan op basis van uw inkomen mogelijk is. Het extra te lenen bedrag kan oplopen tot anderhalf keer de overwaarde. Uw bruto-inkomen maal 4,5 is vaak het te lenen bedrag.

Sparen en beleggen
Ook kunt u de overwaarde in een spaar- of beleggingsverzekering vast zetten. Het rendement kunt u dan gebruiken om de maandlasten te verlagen. Een spaarverzekering kent een zeker rendement. Het rendement bij een spaarverzekering is echter laag. Het rendement bij beleggen kan veel hoger zijn. Beleggen is echter niet zonder risico. Op het einde van de looptijd kan het zijn dat u het hypotheekbedrag niet kunt aflossen. Ook moet u bekijken wat u het meeste oplevert: de overwaarde investeren in uw nieuwe woning of investeren in een spaar- en/of beleggingsrekening. Ook moet u over het spaar/beleggingsbedrag belasting betalen.

Verbouwing
De overwaarde van uw woning die u kunt aantonen, kunt u gebruiken om uw hypotheek te vergroten. Het extra bedrag aan hypotheek moet u echter dan gebruiken ter verbetering/verbouwing van uw woning. Voor aanvraag van een grotere hypotheek moet u echter wel aan kunnen tonen hoeveel de verbouwing gaat kosten. Ook is het verstandig om een taxatie uit laten voeren over de mogelijke waarde van de woning na verbouwing. Bewaar tijdens en na de verbouwing alle bonnetjes en rekeningafschriften. Dit is nodig wanneer de belasting om inzage van de verbouwingskosten vraagt! De uren die u zelf aan de verbouwing besteedt, zijn ook verbouwingskosten. Hou deze uren dus goed bij!

Pensioenvoorziening
De overwaarde kunt u ook gebruiken voor uw oudedagsvoorziening. Er bestaan verschillende mogelijkheden: de krediet pensioenhypotheek, de opeet pensioenhypotheek en verzilverd wonen. Dit zijn lastige constructies. Het is belangrijk dat u zich hierin goed laat voorlichten.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Hoe kan ik meer pensioen opbouwen? Pensioen aanvullen

Sparen of extra aflossen op de hypotheek

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk; stap 1 meer sparen en besparen 

Bronnen:

www.hypotheker.nl
www.leerwiki.nl
www.bouwweb.nl