Tips om met moeilijke (schoon)familie om te gaan

Iedereen heeft wel (schoon)familieleden die moeilijk zijn. Deze familieleden kunnen je kwetsen, beledigen, kunnen extreem jaloers zijn, of hebben geen respect voor je privacy. Het stellen van duidelijke grenzen, maatregelen verbinden aan en uitvoeren van deze maatregelen bij overschrijding van deze grenzen, kan de omgang met moeilijke familieleden verbeteren.

Maak je grenzen duidelijk
Jij bepaalt je persoonlijke grenzen in je relatie met familieleden, niet je familieleden! Als je een moeilijk familielid hebt die je grenzen niet respecteert en je het gevoel geeft dat je alleen op de wereld bent om de behoeften van het moeilijke familielid te vervullen, dan sta je niet alleen! Hier worden grenzen bedoeld die niet overschreden horen te worden. Als je bijvoorbeeld veel waarde hecht aan je privacy en bepaalde familieleden constant onaangekondigd op bezoek komen. Het is overigens volkomen normaal dat je je eigen behoeften wilt vervullen en een relatie met familieleden waarin constant je grenzen worden overschreden is niet gezond. De eerste stap in een gezonde relatie met moeilijke familieleden is echter simpel. Maak duidelijk wat je grenzen zijn. Geef bijvoorbeeld kalm en rustig aan dat je het niet fijn vindt als familieleden onverwacht op bezoek komen, omdat je veel waarde hecht aan je privacy. Geef ook aan hoe je het wel wilt hebben, bijvoorbeeld dat je het waardeert dat familieleden eerst even bellen, of het gelegen komt om op bezoek te komen. In eerste instantie zullen familieleden geschokt zijn dat je grenzen stelt aan hun gedrag. Iedereen heeft recht op zijn emoties. Blijf echter bij je standpunt!

Geef aan wat de maatregelen zijn als familieleden over je grenzen gaan en voer de maatregelen uit
Nadat je duidelijk hebt gemaakt wat je grenzen zijn, geef dan duidelijk aan wat de gevolgen van ongewenst gedrag zijn. Een voorbeeld van een maatregel kan een maand totale radiostilte zijn bij overschrijding van je grenzen. Voer de maatregel zeer strikt uit. Reageer een maand lang niet op email en telefoon van deze familieleden. Je moet wel aan je moeilijke familielid exact laten weten wat de gevolgen van overschrijding van je grenzen zijn. Probeert je moeilijke familielid toch contact te zoeken gedurende de maand radiostilte, dan start een nieuwe periode van een maand. Zorg er ook ervoor dat je deze maatregel duidelijk hebt gemaakt. Probeert je moeilijke familielid herhaaldelijk contact te zoeken, terwijl diegene duidelijk weet wat de grenzen kent en maatregelen weet, wat is dan de waarde van deze relatie? Kennelijk heeft je familielid weinig respect voor je grenzen. Wat is deze relatie dan nog waard? Dit klinkt wellicht hard, maar denk eraan dat je  al duidelijk hebt gemaakt wat je verlangde in het gedrag van de ander en je duidelijk hebt gemaakt wat de gevolgen van ongewenst gedrag is. De maand radiostilte is niet alleen tijd voor jezelf, maar ook voor je moeilijke familielid om de relatie die je met elkaar hebt te evalueren. Vertoont je schoonfamilie ongewenst gedrag dan is het belangrijk dat je vriend(in) de maatregelen van ongewenst gedrag duidelijk maakt en uitvoert! Het is wel belangrijk dat je je vriend(in) onvoorwaardelijk steunt in het uitvoeren van de maatregelen. Voer dus als een blok de maatregelen uit!

Laat moeilijke familieleden niet op je schuldgevoel inspelen
Vaak proberen moeilijke familieleden op je schuldgevoel in te spelen en je zo te manipuleren. Het is eenvoudig om deze vorm van manipulatie te ontmantelen. Wanneer moeilijke familieleden op je schuldgevoel inspelen, reageer dan als volgt: “Je probeert toch niet op mijn schuldgevoel in te spelen?”. Waarschijnlijk zal je familielid ontkennen, maar toch doorgaan met het inspelen op je schuldgevoel. Ga door op de weg die je bent ingeslagen en vraag: “Waarom vind je het noodzakelijk om in te spelen op mijn schuldgevoel om te krijgen wat je wilt?” of vraag: “Je moet het behoorlijk belangrijk vinden om me proberen schuldig te laten voelen, om te krijgen wat je wilt. Kunnen we op een volwassen manier over deze kwestie praten?” Doe dit wel rustig en kalm. Waarschijnlijk speelt je moeilijke familielid in op je schuldgevoel, omdat diegene zich machteloos voelt. Als je samen de machteloosheid kunt bespreken, kan je relatie alleen maar beter worden.

Verbreek je relatie met moeilijke familieleden
Als alle bovenstaande maatregelen en adviezen niet werken, misschien is de relatie dan niet veel waard. Waarom zou je dan nog een relatie willen je moeilijke familielid? Het enige wat nog rest is de relatie op een heel laag pitje te zetten, of zelfs te verbreken!

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Tips om met moeilijke mensen om te gaan

Stop met doemdenken en piekeren

7 tips om minder zorgen te maken; stop met zorgen maken

Geld verdienen zonder baan? Passief inkomen

Bronnen:

www.stevepavlina.com