10 misverstanden over eigen baas zijn

Er zijn nogal wat misverstanden over eigen baas (freelancer, ZZP’er) zijn. Zou zou je als freelancer lange dagen moeten maken, je hebt veel startkapitaal nodig om voor jezelf te kunnen beginnen, ook zou freelancer zijn te moeilijk zijn, ook zou je alles alleen moeten doen en is eigen baas zijn zeer eenzaam. Alle bekende misverstanden over eigen baas zijn worden beschreven en ontkracht.

Misverstand 1: als eigen baas moet je alles zelf doen
Er wordt vaak gedacht dat je als eigen baas alles zelf moet doen. Dit is echter niet het geval. Als eigen baas ben je wel voor het goed reilen en zeilen van je eigen bedrijf verantwoordelijk. Je hoeft echter niet alles zelf te doen. Een deel van de boekhouding kun je uitbesteden aan de boekhouder. Het berekenen van je uurtarief kun je samen met de accountant doen. Ook kunnen andere mensen die als eigen baas zijn begonnen, kunnen je helpen en is veel te vinden op de site van de kamer van koophandel.

Misverstand 2: eigen baas zijn is te complex
Dit misverstand ligt in het verlengde van vorig misverstand. Bij het opstarten van je eigen bedrijf moet je inderdaad een aantal zaken regelen, zoals verzekeringen, boekhouding, loonverwerking en rechtsvorm van je bedrijf. Een heleboel zaken zijn echter goed te vinden op het internet. Ook zijn er genoeg goede boeken (zoals freelancen voor Dummies) te koop waarin de grondbeginselen van eigen baas zijn, worden uitgelegd. Ook zal je verzekeringsagent en bank je graag op weg willen helpen. Verder starten dagelijks mensen een eigen bedrijf, waarom zou jij het dan niet kunnen? Ben jij minder slim, dan alle andere mensen die een eigen zaak starten? Waarschijnlijk niet! Waarschijnlijk zie je op tegen de hoeveelheid werk die je in het begin moet verrichten. Hierin kun je echter ruim de tijd nemen en bijvoorbeeld elk weekend een aantal zaken uitzoeken.

Misverstand 3: als eigen baas heb je veel startkapitaal nodig
Hoeveel startkapitaal je nodig hebt, is afhankelijk van wat voor soort bedrijf je wilt starten. Wil je bijvoorbeeld met bloggen je geld gaan verdienen, dan ben je vaak voor in totaal 200 euro per jaar klaar. Wil je als freelance timmerman aan de slag dan heb je waarschijnlijk het gereedschap en een auto al in je bezit. Het enige wat je als startkapitaal nodig hebt is het geld wat je nodig hebt om benzine te kopen om bij je eerste klant te komen. Wil je echter een eigen winkel starten, dan zul je waarschijnlijk meer startkapitaal nodig hebben om een winkelpand te huren/kopen.

Misverstand 4: als eigen baas werk je werk lange dagen en maak je veel uren
Zodra je lange dagen maakt en veel uren werkt, heb je hoogstwaarschijnlijk een eigen bedrijf dat goed loopt. Je kiest er dan zelf waarschijnlijk zelf voor om lange dagen te werken. Dit hoef je niet te doen. De meeste mensen die als eigen baas werken, vinden hun werk vaak zo leuk, dat ze het niet erg vinden om lange dagen te werken. Ook is het afhankelijk van het soort werk of je lange dagen moet werken. Bij het werken als eigen baas kun je grofweg twee manieren van geld verdienen onderscheiden. Bij de ene manier ruil je tijd (uren) in tegen inkomen (uurtarief). Bij de andere manier zet je een bedrijf op wat geld voor je gaat verdienen. De tweede manier van geld verdienen noemt men een passief inkomen krijgen. Een passief inkomen is als het ware het kip met de gouden eieren. Bij de eerste manier moet je arbeid blijven verrichten om inkomen te verdienen. Een fysiotherapeut die als eigen baas werkt, moet mensen behandelen om inkomen te krijgen. Bij de tweede manier, het passieve inkomen hoef je op een gegeven moment steeds minder arbeid, of geen arbeid te verrichten om toch hetzelfde inkomen te verdienen. Wanneer je een kamer in je huis verhuurt, moet je eerst investeren om de kamer op te knappen en aan te bieden. Later onttrek je huur uit de kamer, terwijl je er weinig, of geen arbeid meer in hoeft te steken. Ook het schrijven van artikelen, of een blog kost je in het begin veel tijd, maar op den duur leveren de artikelen inkomsten (passief inkomen) op die door blijven lopen. Ook het schrijven van een boek, waarover je later royalties krijgt is een vorm van passief inkomen.

Misverstand 5: de enige reden om een eigen bedrijf te starten, is om het daarna te verkopen
Het opzetten van een bedrijf en het verkopen wanneer het goed gaat lopen is een veelgebruikte strategie. Het is echter geheel aan jezelf om een goed lopend bedrijf te verkopen. Waarom zou je trouwens een goedlopend bedrijf verkopen? Het verkopen van een goed lopend bedrijf waar je veel passieve inkomsten uit haalt, is als het ware het slachten van de kip met de gouden eieren. Het is een ander verhaal wanneer je zelf nog steeds veel arbeid moet verrichten om een inkomen te krijgen (je tijd moet ruilen tegen inkomen). Het kan dan wel een goed idee zijn om je eigen bedrijf te verkopen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je eigenaar bent van een fysiotherapiepraktijk met een grote patiëntenpopulatie. Het verkopen van de praktijk met patiëntenpopulatie levert je dan goodwill (vorm van inkomsten) op.

Misverstand 6: als eigen baas loop je veel meer risico dan in loondienst
Risico is een gevolg van verlies van controle. Wanneer je in loondienst gaat werken, geef je echt alle controle uit handen. Ook als je je werk in loondienst goed doet, kun je nog steeds ontslagen worden, terwijl je als eigen baas waarschijnlijk vaker wordt gevraagd om werk te verrichten. Ook heb je als eigen baas meer invloed op waar je je inkomen vandaan kunt halen. Als je tijdelijk meer inkomen nodig hebt, neem je meer klussen aan, of schrijf je meer artikelen op je blog.

Misverstand 7: als eigen baas spreid je geen risico
Dit misverstand ligt in het verlengde van vorig misverstand. Hier loop je ook weer het meeste risico als je in loondienst werkt. In loondienst werk je ten gunste van 1 werkgever, die je zo kan ontslaan. Bij ontslag verlies je je gehele inkomen. Als eigen baas kun je je inkomen diversifiëren. Je kunt uit meerdere kanten en van meerdere klanten inkomsten derven. Zo kun je je uren ruilen voor directe arbeid en dus inkomen, of meer artikelen schrijven voor je website, of foto’s maken voor je portfolio, maar misschien kun je ook een deel van je winsten investeren in een appartement waar je vervolgens passief inkomen uit haalt.

Misverstand 8: als eigen baas heb je veel meer stress
Eigen baas zijn lijkt stressvol. Stress krijg je echter wanneer je geen controle hebt of deze dreigt verliezen. Als eigen baas heb je echter veel meer controle, dan wanneer je in loondienst werkt. Je hebt niet alleen meer controle over je tijd, je hebt ook meer controle over de uurtarieven die je hanteert en tegen welke klussen je “nee” zegt. Verder kun je zelf beslissen wanneer je werkt, bijvoorbeeld buiten de files, of thuis.

Misverstand 9: als eigen baas moet je altijd doen wat de klant zegt
Als eigen baas beslis je helemaal zelf wie je wel en niet als klant aanneemt. Zelf heb je ook een belangrijk aandeel in hoe je behandelt wenst te worden. Vaak is het zo dat als je eerlijk en respectvol tegen je klant bent, je ook respect en eerlijkheid terugkrijgt.

Misverstand 10: als eigen baas ben je eenzaam
Het klopt dat je in loondienst vaak meer contact hebt met mensen, vaak je collega’s. Als eigen baas bouw je echter ook waardevolle relaties op met klanten, andere mensen die eigen baas zijn. Zo bestaan er in Nederland veel communities van freelancers, die elkaar ook klussen doorspelen. Ook ben je als eigen baas vrij om je eigen uren en dagen in te delen, waardoor het makkelijker wordt om een dag vrij te nemen en met vrienden, of je vriend(in) een lang weekend weg te gaan.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Geld verdienen met internet

Snel veel geld verdienen met artikelen schrijven en bloggen

Meer passief inkomen verdienen met een website

9 tips voor een goed bezochte website, of weblog

Bronnen:

www.stevepavlina.com