De hybride hypotheek

Naast de annuïteiten-, lineaire, spaar- en beleggingshypotheek is er ook nog de hybride hypotheek. Eigenlijk is de hybride hypotheek een combinatie van de spaar- en beleggingshypotheek. U kunt het aandeel van de verschillende hypotheekvormen zelf bepalen. U hoeft niet af te lossen tijdens de looptijd. Ook kunt u optimaal profiteren van het fiscale voordeel. De vaste lasten bestaan uit rente en premie. De premie wordt belegd en gespaard. De uitkering op basis van het uiteindelijke gespaarde kapitaal kan belastingvrij zijn. Laat vantevoren goed uitzoeken wat het fiscale voordeel bedraagt. Het rendement en uiteindelijke kapitaal van de kapitaalverzekering kan gedeeltelijk of geheel gegarandeerd zijn.

Waar bestaat de premie uit bij een hybridehypotheek?
Bij een hybride hypotheek betaalt u premie in een overlijdensrisicoverzekering. Deze keert een kapitaal uit, mocht u onverhoopt overlijden. Verder wordt een deel van de premie gebruikt voor de kapitaalopbouw. Naarmate u meer kapitaal op bouwt, betaalt u minder risicopremie. Dit principe wordt het “universal-life-principe” genoemd. Naarmate het kapitaal groter wordt kan dus een deel van de risicopremie gebruikt worden om te beleggen.

Hypotheekverstrekker/verzekeraar
Bij een hybride hypotheek is de hypotheekverstrekker ook de verzekeraar. De rente die je krijgt, wordt door de hypotheekverstrekker vergoedt. Wanneer je de hypotheek oversluit, vervalt het recht om in het hypotheekrentefonds te sparen.

Nadeel hybride hypotheek
Het grote nadeel van de hybride hypotheek is dat u het recht op sparen verliest in hypotheekrentefonds wanneer u de hypotheek oversluit. Dit kan ook nadelige fiscale gevolgen hebben. Ook kunt u niet onbeperkt switchen tussen sparen en beleggen. Wanneer u belegt, moet u wel enig verstand van beleggen hebben.

Voordelen hybride hypotheek
Er is veel vrijheid en flexibiliteit tussen sparen, beleggen en het overlijdensrisico. Ook kunt u het beleggingsprofiel tussentijds aanpassen. Ook kunt u de verhouding tussen sparen en beleggen zelf bepalen.

Naast de hybridehypotheek zijn er ook nog andere hypotheekvormen. De annuïteiten- en lineaire hypotheek, de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek kennen allemaal specifieke voor- en nadelen.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Sparen, of extra aflossen op de hypotheek

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

Voordelen en nadelen versneld aflossen annuïteitenhypotheek

De voordelen en nadelen van de hypotheek aflossen: een rekenvoorbeeld

Bronnen:

http://www.hypotheker.nl/Hypotheken/Ik+zoek+een+hypotheek/Welke+hypotheek+past+bij+mij/Hypotheekvormen/Hybride+hypotheek/