Mogelijkheden om je huis te isoleren

Isoleren kan de totale energiekosten verlagen. Naast de hypotheekkosten is vaak de energierekening de grootste kostenpost. Je huis isoleren is echter kostbaar en het kan enkele jaren duren voordat de investering zich terugbetaald. Voor het isoleren van je huis kan subsidie aangevraagd worden. Isoleren kan door het aanbrengen van isolatieglas/dubbelglas, gevelisolatie, dakisolatie en het plaatsen van een HR-ketel.

Kosten en besparing isoleren huis

Isolatieglas
Dubbel isolatieglas kost ongeveer 50 euro per vierkante meter isolatieglas. Dubbel HR++ isolatieglas kost ongeveer 70 euro per vierkante meter glas. Deze kosten per vierkante meter zijn inclusief BTW, maar exclusief extra materialen en arbeidsloon. Gemiddelde besparing per vierkante meter gas liggen tussen de 15 en 21 euro. Plaatsing van 10 vierkante meter dubbelglas kan 150 tot 210 euro besparing opleveren.

Gevelisolatie
De kosten voor gevelisolatie zijn afhankelijk van het soort muur. Het isoleren van de buitenmuur kost ongeveer tussen de 110 en 140 euro per vierkante meter. Isoleren van de spouwmuren kost ongeveer tussen de 15 en 20 euro per vierkante meter. Deze kosten zijn vaak inclusief uitbesteding. De besparingen van de deze isolatiemaatregel ligt tussen de 5,5 en 6,5 euro vierkante meter gevel.

Dakisolatie en vloerisolatie (bodemisolatie)
Warmte stijgt op en een slecht geïsoleerd huis en dak laat veel warmte door. Dakisolatie kan flinke besparingen opleveren. Zeker wanneer je veel op een bovenste verdieping verblijft. De kosten voor dakisolatie zijn afhankelijk van het soort dak en de gebruikte materialen. Gemiddeld ligt de prijs tussen de 30 en 60 euro per vierkante meter dak. Met het isoleren van het dak kun je ongeveer 435 euro per jaar besparen.
Het isoleren van de vloer of kruipruimte kan ook de stookkosten beperken. Koude lucht kan minder goed uit de kruipruimte omhoog trekken wanneer de vloer of kruipruimte geïsoleerd wordt. Ook zal de luchtvochtigheid lager zijn wanneer de vloer geïsoleerd is. Een lagere luchtvochtigheid maakt het verwarmen van de lucht eenvoudiger.

HR-ketel
De gemiddelde prijs lijkt rond 3000 euro te liggen voor een HR-ketel. De gemiddelde prijs voor een VR-ketel ligt rond de 2000 euro en is daarmee niet duurder dan een gewone ketel. Deze kosten zijn alleen de kosten voor de ketel. Denk eraan dat met de plaatsing van een ketel ook arbeidsloon en materialen als extra kosten worden gerekend. De besparing van die een ketel oplevert is afhankelijk van het soort ketel. Een VR-ketel kan een besparing rond de 45 euro op jaarbasis. Een HR-ketel kan een besparing van 440 euro op jaarbasis opleveren.

Handige regelingen

Maatwerkadvies energiebesparing
Voor huiseigenaren geldt een subsidieregeling voor de kosten bij het vragen van een maatwerkadvies. Deze subsidie is maximaal 200 euro. In dit advies wordt aangegeven wat energiebesparende maatregelen zijn en wat de kosten en besparingen hiervan zijn. Kijk op de site van www.senternovum.nl voor meer informatie.

Meer Met Minder
Op de website www.meermetminder.nl kun je een stappenplan volgen om te bekijken wat het effect is van energiebesparende maatregelen. Wanneer de energiebesparende maatregelen  een energiebesparing van minimaal 20% opleveren, heeft men recht op een premie. Deze premie kan oplopen tot 300 euro.

Tips om energie te besparen
Naast deze energiebesparende maatregelen zijn er natuurlijk nog andere energiebesparende maatregelen. Deze staan hieronder opgesomd:

 • Vervang gloeilampen door LED- en spaarlampen. 5% van de opgewekte energie bij spaarlampen is daadwerkelijk lichtproductie. 85% komt vrij als warmte!
 • Gebruik tochtstrips, voor aanvullende informatie over tochtstrips klik op unitedconsumers
 • Verlicht alleen die vertrekken waarin je verblijft.
 • Verwarm alleen die vertrekken waarin je verblijft.
 • Dicht kieren goed af. Dit kan met tochtstrips, maar bijvoorbeeld ook met een handdoek.
 • Zet de verwarming een graad lager en trek een dikke trui aan.
 • Koken op gas kost het minste energie.
 • Pas de grootte van de pan aan de hoeveelheid die u kookt.
 • Pas de grootte van de pan aan de grootte van de gaspit.
 • Draai de kraan dicht bij het tanden poetsen.
 • Gooi geen eten weg.
 • Zet elektrische apparatuur uit en niet op de stand-by stand

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk; stap 1 meer sparen en besparen 

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk

Financiële onafhankelijkheid en een kapitaal opbouwen

Bronnen:

www.geldenrecht.nl
www.milieucentraal.nl
www.energiesubsidiewijzer.nl
www.verwarmingswijzer.nl