7 tips voor een goede sollicitatiebrief

Je zoekt naar een andere baan en plots zie je de ideale vacature. Deze baan wil je hebben en je start met het schrijven van je sollicitatiebrief. Maar waar moet een sollicitatiebrief nu aan voldoen en hoe ziet een ideale sollicitatiebrief eruit? Met de volgende 7 tips in gedachten schrijf je een goede sollicitatiebrief.

Tip 1: maak geen spelfouten, schrijffouten en grammaticafouten in je sollicitatiebrief
Het eerste waar je potentiële werkgever op let, zijn op spel-, schrijf- en grammaticafouten in je brief. Zorg er dus voor dat je geen spel-, schrijf- en grammaticafouten maakt in je sollicitatiebrief. Het maken van spel-, schrijf- en grammaticafouten in je sollicitatiebrief wekt bij de lezer de indruk dat je slordig bent, dat je geen oog voor detail hebt, dat je niet goed bent opgeleid, dat je niet slim genoeg bent en het belangrijkste dat je lui bent. Zorg ervoor dat je je brief laat controleren door de spellingscontrole van je tekstverwerkingsprogramma. Vertrouw echter niet blind op je spellingscontrole. Lees zelf je brief ook aandachtig door en laat iemand anders die goed is in taal je brief controleren.

Tip 2: maak duidelijk dat je een lange termijn visie hebt
Maak duidelijk dat je een lange termijn visie hebt. Maak in je brief duidelijk dat je voor langere tijd bij het bedrijf wilt werken en dat je daar carrière wilt maken. Doorgaans nemen werkgevers geen mensen aan die naar korte tijd weer weg zijn. Een nieuwe werknemer aannemen is namelijk behoorlijk kostbaar. Zo kost een sollicitatieprocedure starten veel geld. Het lezen van de sollicitatiebrieven, het selecteren van de juiste kandidaten, het voeren van de sollicitatiegesprekken kost allemaal veel geld. Nadat je bent aangenomen, moet je worden ingewerkt (getraind) wat weer veel geld kost. Laat dus in je brief blijken dat je voor langere tijd solliciteert.

Tip 3: solliciteer op een baan in de buurt
Werkgevers zijn eerder geneigd om mensen in de buurt aan te nemen. Sollicitanten die in de buurt wonen, hoeven minder ver te reizen, waardoor ze werk en privé beter kunnen combineren. Ook zijn de reiskosten lager voor sollicitanten die in de buurt wonen.

Tip 4: maak duidelijk op wat voor baan je solliciteert
Maak in je sollicitatiebrief volkomen duidelijk op wat voor baan je solliciteert. Maak in je brief duidelijk wat die baan volgens jou betekent. Welke verantwoordelijkheden volgens jou bij die baan horen en welke persoonlijke kwaliteiten je daarvoor moet inzetten. Maak in je brief duidelijk wat jij toevoegt aan het bedrijf. Wat jouw waarde is voor het bedrijf. Is op basis van de vacature niet duidelijk hoe de baan waarop je solliciteert er uit ziet, bel dan het bedrijf op en stel vragen over de baan. Het bedrijf opbellen is niet stom. Je laat juist interesse blijken en je laat zien dat je moeite doet om een goed beeld van de vacature te krijgen.

Tip 5: onderbouw je kwaliteiten
Wanneer je duidelijk hebt gemaakt welke kwaliteiten je gaat inzetten om je baan goed uit te voeren, moet je onderbouwen, hoe je deze kwaliteiten hebt vergaard. Geef bijvoorbeeld aan dat je door het inzetten van bepaalde kwaliteiten een project goed hebt afgerond. Ben je net afgestudeerd, gebruik dan bepaalde onderwijsdelen, je stage of afstuderen als bewijsmateriaal/onderbouwing van je kwaliteiten. Beschrijf je kwaliteiten zo specifiek mogelijk. Beschrijf de belangrijkste kwaliteiten, want je brief mag niet langer zijn dan anderhalve pagina. Verspil dus ook geen papier aan het beschrijven algemene kwaliteiten als enthousiast zijn, of dat je goed met mensen om kunt gaan etc…Beschrijf concrete kwaliteiten die je met kunt bewijzen. Als je duidelijk bewijs kunt laten zien, zet dat dan ook in je CV en verwijs in je brief naar je CV. Heb je een publicatie, of patent op je naam staan, neem deze op in je CV. Heb je bij je vorige werkgever goed werk verricht, neem deze dan op als referentie. Heb je uitzonderlijke prestaties geleverd tijdens je studie, neem dan docenten op als referentie.

Tip 6: zorg dat je een professionele en een emotioneel volwassen indruk wekt
Het is erg belangrijk dat je in je brief een professionele en emotioneel volwassen indruk wekt. Klaag in je brief dus niet over je vorige werkgever, je vorige werk, je inkomen etc…

Tip 7: laat een persoonlijke kant van jezelf zien
Het is niet goed als je in je brief joviaal bent. Schrijf in je brief ook niet dat het je lot, of je roeping is om deze baan te krijgen. Het is echter wel goed als je een persoonlijke kant van jezelf laat zien. Dit kan bijvoorbeeld door een foto waarop je je hobby uitoefent, mee te sturen.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Geld verdienen zonder baan? Passief inkomen

Hoe start ik mijn parttime bedrijf vanuit huis?

7 tips voor een goed sollicitatiegesprek

7 tips voor een goed Curriculum Vitae (CV)

Bronnen:

http://www.stevepavlina.com/blog/2011/05/10-tips-for-a-better-cover-letter/