7 tips voor een goed Curriculum Vitae (CV)

Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek staat, of valt met een goede sollicitatiebrief en Curriculum Vitae (CV). In je CV beschrijf je de opleidingen, cursussen en trainingen die je hebt afgerond, je werkervaring, interesses en vaardigheden. Als je referenties hebt, zet deze dan ook op je CV. De kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek neemt toe als je een goede sollicitatiebrief en CV schrijft. Het is daarom belangrijk dat je een goed CV schrijft. Met de onderstaande 7 tips schrijf je een goed CV.

Tip 1. zorg dat je geen schrijffouten, spelfouten en grammaticafouten in je CV maakt
Het eerste waar je potentiële werkgever op let in je brief en CV, zijn op spel-, schrijf- en grammaticafouten in je brief en CV. Zorg er dus voor dat je geen spel-, schrijf- en grammaticafouten maakt in je sollicitatiebrief en CV. Het maken van spel-, schrijf- en grammaticafouten in je sollicitatiebrief en CV wekt bij de lezer de indruk dat je slordig bent, dat je geen oog voor detail hebt, dat je niet goed bent opgeleid, dat je niet slim genoeg bent en het belangrijkste dat je lui bent. Zorg ervoor dat je je brief en CV laat controleren door de spellingscontrole van je tekstverwerkingsprogramma. Vertrouw echter niet blind op je spellingscontrole. Lees zelf je brief en CV ook aandachtig door en laat iemand anders die goed is in taal je brief en CV ook goed controleren.

Tip 2. zorg dat je eerlijk bent en overdrijf niet
Beschrijf in je CV alleen die opleidingen en werkervaring die je echt hebt gedaan. Dicht geen gaten in je CV met leugens. Wees echter ook niet te bescheiden. Als je denkt dat een bepaalde cursus of werkervaring relevant is voor de functie waarop je solliciteert, neem deze dan op in je CV.

Tip 3. beschrijf de opleidingen die je hebt gedaan en je werkervaring
Neem alle relevante opleidingen en werkervaring op in je CV. Neem in je CV niet alleen op wanneer je de opleiding en werkervaring hebt opgedaan, maar ook waar. Beschrijf ook de belangrijkste kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan. Geef ook aan wat je hebt gedaan tijdens je stages en beschrijf je afstudeerproject. Als je nog trainingen en cursussen hebt gevolgd, neem deze dan ook op in je CV.

Tip 4. zorg dat je CV relevant is (afgestemd op het bedrijf)
Wanneer in de vacature onvoldoende duidelijk is hoe de baan waarop je wilt solliciteren eruit ziet, bel dan het bedrijf voor extra informatie. Hiermee heb je niet alleen meer informatie om een goed CV te maken, maar toon je ook interesse, waarmee wellicht de kans groter is dat jouw sollicitatiebrief bovenop in plaats van onderaan de stapel sollicitatiebrieven komt te liggen. Probeer met de informatie die je hebt vergaard je CV relevant te maken voor je potentiële werkgever. Benadruk die onderdelen in je studie en werkervaring die belangrijk zijn voor de baan waarop je solliciteert.

Tip 5. beschrijf de buitenschoolse activiteiten die je hebt gedaan
Heb je tijdens je studie relevante buitenschoolse activiteiten gedaan, neem deze dan op in je CV. Heb je een bestuursfunctie bekleed, schroom dan niet, om deze te beschrijven in je CV. Hou je een website in de lucht, neem deze dan op in je CV. Beheers je meerdere talen goed in taal en geschrift, neem dat dan op in je CV. Kun je goed programmeren, neem dat dan op in je CV.

Tip 6. beschrijf je referenties
Zijn voorgaande werkgevers tevreden over je, neem deze dan op in je CV als referentie. Referenties kunnen ook docenten zijn van de verschillende opleidingen die je hebt gedaan. Informeer altijd bij je voormalige werkgevers en docenten of je hen als referentie mag opnemen in je CV. Het staat bijzonder slordig als blijkt dat een referentie helemaal niet tevreden is over je.

Tip 7. beschrijf je CV in omgekeerde volgorde
In je CV start je met de jongste activiteit. Je huidige baan, meest recent afgeronde opleiding etc.. zet je bovenaan en je beschrijft vervolgens terug in de tijd. Beschrijf waar (land) en hoe lang je over een bepaalde opleiding (begin- en einddatum) hebt gedaan of baan hebt bekleed. Beschrijf ook de precieze vaardigheden die je tijdens een opleiding en baan hebt verworven.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

7 tips voor een goede sollicitatiebrief

Geld verdienen zonder baan? Passief inkomen

Hoe start ik mijn parttime bedrijf vanuit huis?

7 tips voor een goed sollicitatiegesprek

Bronnen:

http://www.stepstone.nl/Carriere-Advies/CV/tien-tips-voor-een-top-cv.cfm
http://www.intermediair.nl/artikel/hoe-maak-ik-een-cv/81688/zo-maak-je-een-relevant-cv.html