7 tips om gemotiveerd te blijven; motivatie verbeteren

Heb je belangrijke doelen? Hoe toegewijd ben je aan je doelen? Wanneer geef je je doelen op? Wat zou er gebeuren als je altijd zo gemotiveerd zou zijn om je doelen te bereiken? Wat zou er met jou en je leven gebeuren als je nooit zou opgeven? Wanneer je iets echt wilt, dan is opgeven geen mogelijkheid. Je zorgt dat er een weg is om je doelen te bereiken en anders maak je een weg. Mensen met een enorme motivatie worden ook wel gedreven genoemd. Deze mensen bereiken ondanks tegenslagen hun doelen. Iedereen kan echter gedreven worden. Iedereen kan zoveel motivatie ontwikkelen dat het bereiken van doelen een zekerheid is. Met de volgende 7 tips kun je zo gemotiveerd worden, dat ook jij je doelen bereikt.

Tip 1. Zorg dat je moet
Als je doelen echt belangrijk voor je zijn, of levensdoel echt belangrijk voor je is, dan moet je ervoor zorgen dat je je doelen wel moet bereiken. Zorg dat er geen uitweg is, als het bereiken van je doel even moeilijk is en je je doelen wilt opgeven. Stel je wilt een eigen bedrijf beginnen, neem dan voor een deel ontslag en start met je bedrijf. In het klassieke boek The Art of War. Geeft de auteur, generaal Sun Tzu aan dat soldaten het hardste vechten, wanneer er geen uitweg, of mogelijkheid tot overgeven is. Wanneer er een vluchtroute is, of mogelijkheid om op te geven vechten soldaten minder hard. Geef jezelf dus ook geen uitweg, maar zorg dat je je doelen wel MOET halen. Een uitweg zorgt ervoor dat je een kans hebt om op te geven. Geef jezelf geen kans om op te geven.

Tip 2. Zorg dat je omgeving je herinnert aan je doel
Een motiverende omgeving die je constant herinnert aan je doel, zorgt ervoor dat je niet opgeeft. Stel dat afvallen je doel is. Hang in je huis post-its op waarop je ideale gewicht staat. Verdeel je koelkast en kasten in rode en groene gebieden. Waar in de groene gebieden gezonde producten en in de rode gebieden ongezonde producten staan. Stel in de screensaver van je computer je ideale gewicht in. Koop tijdschriften met gezonde recepten en trainingsprogramma’s. Zorg ervoor dat je constant wordt herinnerd aan je doel.

Tip 3. Omring je met gemotiveerde mensen
Zorg dat je contact onderhoudt met die mensen die je motiveren en ondersteunen om je doelen te bereiken en die weten hoe het is om een doel na te streven en te bereiken. Deel je doelen niet met mensen die reageren met onverschilligheid en cynisme, maar juist met die mensen die je willen helpen en blijven motiveren. Motivatie blijkt besmettelijk te zijn. Wanneer je met gemotiveerde mensen omgaat, word je besmet met een deel van hun motivatie. Wanneer je bijvoorbeeld een eigen bedrijf wilt beginnen, schrijf je dan in bij de kamer van koophandel en bezoek een van de regionale bijeenkomsten. Zo kom je in contact met gemotiveerde mensen die weten hoe het is om een eigen bedrijf te starten en door te zetten wanneer het even moeilijk is.

Tip 4. Inspireer je geest dagelijks
Motivatie kun je vergelijken met eb en vloed. Soms is er veel motivatie, soms is er weinig motivatie. Je kunt je motivatie echter constant hoog houden, door dagelijks iets te doen wat je motiveert. Lees bijvoorbeeld dagelijks een boek wat je motivatie aanwakkert. Kijk dagelijks (een deel van) een film die je motiveert. Niet alleen boeken, maar artikelen en luisterboeken kunnen ook enorm motiveren. Luister, kijk en lees altijd dat materiaal waarin je gemotiveerd wil blijven. Wil je meer blijven sporten, luister bijvoorbeeld naar “Eye of the Tiger” van Survivor. Zorg dat je dat doet wat je motivatie aanwakkert.

Tip 5. Vervang negativiteit door positiviteit
Negativiteit kan je enorm demotiveren, terwijl positiviteit je enorm kan motiveren. Probeer negativiteit in je leven te vervangen door positiviteit. Kijk in plaats van het nieuws waar alleen ellende op te zien is een leuke comedyserie. Lees in plaats van de krant, educatieve artikelen, boeken, of tijdschriften. Kijk in plaats van een horror of dramafilm een goede comedy, of feelgoodfilm.

Tip 6. Visualiseer
Visualiseren is een enorm krachtige techniek om je motivatie hoog te houden. Bij visualiseren stel je jezelf zo levendig mogelijk voor dat je je doel al bereikt hebt. Zorg dat je in een comfortabele stoel gaat zitten, of op bed gaat liggen, met rustige muziek op de achtergrond als je gaat visualiseren. Doe je ogen dicht en visualiseer hoe je leven eruit ziet als je je doel hebt bereikt. Visualiseer hoe een hele dag eruit ziet, als je je doel hebt bereikt. Visualiseer wat je doet op het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je weer naar bed gaat. Visualiseer in het begin 5 minuten en breidt dit uit naar 15 minuten per dag. Op het moment dat je je tijd voorbij is, beantwoord je de volgende vragen:

  • Welke kleren had je aan?
  • Wat was je aan het doen?
  • Met wie was je dat aan het doen?
  • Wat had je voor je ontbijt, lunch, avondeten?
  • Hoe was het weer?
  • Hoe ging je naar je werk?
  • Wat deed je op je werk?
  • Wat deed je in de avond?
  • Etc…

Tip 7. Onderneem actie!
Wanneer je eenmaal een doel en een plan hebt opgesteld om dat doel te bereiken, moet je actie ondernemen om je doel te bereiken. Je plan hoeft overigens niet perfect te zijn. Het gaat erom dat je actie onderneemt! Actie kun je ondernemen op een perfect plan, maar een goed plan is al goed genoeg. De valkuil van een perfect plan proberen te maken, is dat je vastloopt in het analyseren en plannen, in plaats van actie te ondernemen en je plan uit te voeren. Onderneem liever actie. Bijstellen van je plan kan altijd nog. Actie ondernemen is namelijk brandstof voor je motivatie. Wanneer je dus actie blijft ondernemen, blijft ook je motivatie hoog, terwijl uitstellen je motivatie laat doodslaan als bier een vet glas. Als je actie blijft ondernemen, blijf je je motivatie voeden. Uiteindelijk bereik je het punt dat je niet meer te stoppen bent en het bereiken van je doel alleen nog maar een kwestie van tijd is.

Tenslotte
Wanneer je de bovenstaande 7 tips toepast, zal je motivatie nooit verdwijnen. Je zult je doelen bereiken als een geleide raket. Ook zul je van de weg genieten om die naar het bereiken van je doelen zal leiden. Uiteindelijk zullen mensen jou gedreven noemen.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Multitasken is onzin, zeven tips om efficiënter te werken

Goede doelen opstellen en doelstellingen bepalen

De kracht van discipline en doorzettingsvermogen; discipline zorgt voor succes

Hoe haal je deadlines en kom je afspraken na?

Bronnen:

www.stevepavlina.com