Gedisciplineerd worden: acceptatie

Discipline bestaat uit vijf pijlers: Acceptation (Acceptatie), Willpower (Wilskracht), Hard work (Doe uitdagend werk), Industry (Produceer) en Persistence (Doorzettingsvermogen). Samen maakt de eerste letter van elke pijler het Engelse woord A WHIP. A WHIP betekent vrij vertaald in het Nederlands met de zweep er over. Acceptatie is de eerste pijler in gedisciplineerd worden. Acceptatie betekent dat je je huidige niveau van discipline correct inschat en erkent.

Waarom is acceptatie een pijler van discipline?
Je huidige niveau van discipline correct inschatten en erkennen klinkt wellicht erg logisch en eenvoudig toch blijkt het erg moeilijk te zijn. Wanneer je in een bepaald gebied van je leven veel moeilijkheden en strubbelingen ervaart, dan is de kans groot dat je van dat gebied van je leven de situatie niet goed inschat en niet goed erkent. Acceptatie van je discipline maakt dat je je startniveau goed in kaart hebt gebracht. Vanaf dat niveau kun je vervolgens je discipline uitbouwen. Als je je niveau van discipline weet, dan weet je ook of de uitdagingen en doelen die je opstelt, te makkelijk, net haalbaar zijn, of te moeilijk zijn.

Wat is mijn huidige niveau van discipline?
De meest gemaakte fout met betrekking tot discipline die wordt gemaakt, is het slecht kunnen inschatten en erkennen van het huidige niveau van discipline. In het algemene artikel over discipline wordt discipline kweken, vergeleken met spierkracht opbouwen door weerstandstraining. Wanneer je succes wil oogsten met weerstandstraining (krachttraining) moet je je huidige niveau van spierkracht goed kunnen inschatten. Wanneer je je huidige niveau niet goed kunt inschatten, kun je nooit een goed trainingsprogramma samenstellen. Zo werkt het ook met discipline kweken. Als je niet goed inschat en erkent hoe gedisciplineerd je nu bent, dan kun je nooit goed je programma samenstellen om gedisciplineerd te worden. Hieronder staat een lijst die wellicht betrekking kan hebben op verschillende gebieden van je leven waar je wellicht meer discipline in wilt kweken. Denk bij het doornemen de lijst van waar je nu staat en waar je mogelijk heen wilt.

 • Word je op tijd wakker?
 • Heb je verslavingen (cafeïne, sigaretten, suiker)?
 • Is je mailbox leeg?
 • Is je bureau netjes opgeruimd?
 • Is je huis netjes opgeruimd?
 • Hoeveel tijd verspil je dagelijks met tv-kijken?
 • Kom je je afspraken na?
 • Hoe vaak beweeg je of sport je?
 • Heb je duidelijke geschreven doelen die je wilt bereiken?
 • Eet je gezonde voeding?
 • Hoe is je huidige lichaamsgewicht?
 • Heb je schulden?
 • Weet je wat je morgen moet doen en waarom?
 • Wat cijfer geef je jezelf met betrekking tot je discipline?
 • Wat moet je doen om je discipline 1 punt laten toenemen?

Wat is de volgende stap als ik mijn huidige niveau van discipline heb geaccepteerd?
Net als dat er bij weerstandstraining verschillende spiergroepen zijn die je kunt trainen, kun je ook in je leven in verschillende gebieden je discipline trainen. Bijvoorbeeld: een gedisciplineerd slaappatroon, een gedisciplineerde voeding, gedisciplineerde werkgewoonten ontwikkelen. Voordat je aan je discipline wilt gaan werken, is het aan te raden om in 1 gebied van je leven je discipline te trainen. Begin in dit gebied van je leven met uitdagingen die je aan kunt, maar wel lastig voor je zijn. Wanneer je bijvoorbeeld de wens hebt om in plaats van dagelijks om 10 uur ’s morgens wakker te worden, dagelijks om 7 uur ’s morgens wakker wilt worden, dan gaat het waarschijnlijk niet lukken, als je dat van de ene op de andere dag wilt proberen. Het gaat je waarschijnlijk wel lukken als je de wekker om kwart voor 10 zet de volgende dag. Langzaamaan kun je zo de wekker steeds wat vroeger zetten. Met het langzaamaan verbeteren van je discipline kun je veel bereiken in het leven. Met discipline ben je in staat om af te vallen, een studie af te ronden, een goede baan te krijgen etc… Hiervoor moet je echter wel je huidige niveau van discipline bepalen, of je dat nu leuk vindt, of niet.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

De kracht van discipline en doorzettingsvermogen; discipline zorgt voor succes

Gedisciplineerd worden: persistence (doorzettingsvermogen)

Gedisciplineerd worden: industry, werk hard, stop er tijd in

Gedisciplineerd worden: hard work (uitdagingen zoeken)

Gedisciplineerd worden: discipline kweken

Bronnen:

www.stevepavlina.com