Freelancer, ZZP’er eigen bedrijf en een eigen website maken

Als freelancer is het handig om een eigen website te hebben. Op je website kun je je expertise, diensten en producten onder de aandacht van je klanten brengen. Ook kan het zijn dat je klanten online willen bestellen. Mogelijk is je website zelf de bron van inkomsten. Belangrijke zaken die je je moet realiseren voor het maken van een website zijn: het doel van de website, wil je het maken van je website uitbesteden of zelf doen, wil je een domeinnaam registreren, hoe ga je bezoekers aantrekken?

Doel van de website
Voordat je als freelancer begon heb je goed nagedacht wie je met je expertise, diensten en producten wilt bereiken. Voordat je een website online plaatst, is het belangrijk om ook goed om het doel (de doelen) van je website grondig te bepalen. Je website is onderdeel van een van de speerpunten van je marketingstrategie. Vaak is je website het eerste wat je potentiële klanten zien. Reden te meer om goed over je website na te denken. Vragen die je bij het ontwerpen van een website moet stellen zijn:

 • Wat is het opleidingsniveau van mijn doelgroep?
 • Wat is het soort opleiding die mijn doelgroep heeft genoten?
 • Wat zijn de interesses van mijn doelgroep?
 • Wat zijn de hobby’s van mijn doelgroep?
 • Wat voor werk doet mijn doelgroep?
 • Etc..

Door antwoorden te zoeken op deze vragen begrijp je je doelgroep beter en kun je je doelgroep gerichter bereiken. Naast dat je je de juiste doelgroep wilt bereiken, is het belangrijk om na te denken over hetgeen je graag wilt dat je doelgroep op je website doet. Wil je alleen je doelgroep over jouw diensten en producten informeren, of wil je je doelgroep online aankopen laten doen met behulp van een webwinkel? Misschien is het doel van je website dat bezoekers klikken op advertenties die google,com/adsense op jouw publiceert. Met het klikken op deze advertenties genereer je inkomsten. Je moet dan wel een account aanmaken op google.com/adsense. Het soort doel vraagt bepaalde functionaliteit van je website.

Zelf een website maken, of uit besteden?
Het zelf maken van een website of het uitbesteden is van verschillende factoren afhankelijk. Wanneer je website zwaardere functionaliteit moet aan kunnen, zoals online bestellingen, online offertes, meerdere keuzemenu’s etc, vraagt dit meer van je programmeerkennis. Op de sites van wordpress, weblog, JOOMLA, blogger en google-sites kun je zelf een site maken. Wanneer programmeerkennis aanwezig is, of wanneer je deze kunt opbouwen, kun je zelf een website maken. Wanneer deze kennis niet aanwezig is, je geen tijd en/of zin hebt om deze kennis op te bouwen. Op webdesigners-vergelijken kun je de prijzen van verschillende webdesigners vergelijken. Soms is het mogelijk gratis een website in de lucht te krijgen. Bijvoorbeeld bij onlinewinkels is dit goed mogelijk.

Of je nu een website zelf maakt of uitbesteed denk goed na over het ontwerp van je website. Je website moet overzichtelijk, aantrekkelijk, goed leesbaar en passend bij je doelgroep zijn. Er zijn verschillende aandachtspunten waar je op kunt letten wanneer je een website maakt.

Moet ik mijn domeinnaam registreren?
Wanneer je je domeinnaam registreert, blijf je eigenaar van deze domeinnaam. Dat kan lucratief zijn, want sommige domeinnamen kunnen waardevol worden. Het registreren en hosten van je domeinnaam brengt echter wel kosten met zich mee. Vergelijk dus verschillende offertes met elkaar. Beoordeel wel goed welke diensten worden aangeboden.

Hoe krijg ik bezoekers op mijn website?
Wanneer je ontwerp voor je website duidelijk is, is het belangrijk om voor het online plaatsen van je website na te denken hoe je bezoekers naar je website trekt. Wanneer je hoog scoort op de zoekmachines bv Google, is de kans groot dat mensen richting jouw website komen. Er zijn verschillende mogelijkheden om hoog te scoren in Google:

 • Op google.com/adwords kun je een advertentiecampagne voor je website starten. Tegen betaling van een door jouw bepaald bedrag per aangeklikte advertentie komt een bezoeker op jouw website. Op google.com/adwords kun je aangeven hoeveel je per aangeklikte advertentie wilt betalen, in welke regio’s advertenties van jouw website moeten worden weergegeven, op welke tijden advertenties moeten worden weergegeven etc..
 • Probeer te linken met verschillende startpagina’s
 • Zorg ervoor dat je zo programmeert dat in de URL (adresbalk) veel woorden voorkomen waar mensen op zoeken (veel zoekwoorden in de adresbalk).
 • Zorg dat je goede keywords koppelt aan je artikelen.
 • Zorg dat zoekwoorden veel voorkomen op je website

Met google.com/analytics kun je bekijken hoeveel bezoekers er op je website komen.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Geld verdienen met internet

Snel veel geld verdienen met artikelen schrijven en bloggen

Meer passief inkomen verdienen met een website

9 tips voor een goed bezochte website, of weblog

Bronnen:

www.hvds.nl