Gedisciplineerd worden, discipline kweken

De vijf pijlers van discipline zijn: Acceptation (Acceptatie), Willpower (Wilskracht), Hard work (doe uitdagend moeilijk werk), Industry (produceer veel werk; werk hard) en Persistence (doorzettingsvermogen). Wanneer je de eerste letter van elke pijler van discipline achter elkaar zet, staat er A WHIP. In het Engels betekent A WHIP een zweepslag krijgen, vrij vertaald in het Nederlands betekent A WHIP, figuurlijk met de zweep erover. Een erg toepasselijke afkorting voor discipline kweken. Maar wat is nu discipline en hoe kun je meer discipline kweken? In dit artikel zullen je handvatten worden aangereikt om meer discipline te kweken.

Wat is discipline?
Discipline is het vermogen om voorgenomen geplande acties daadwerkelijk te ondernemen onafhankelijk van hoe je jezelf voelt. Discipline zorgt ervoor dat je je intenties (bedoelingen) onafhankelijk van wat er om je heen gebeurd en onafhankelijk van hoe je je voelt uitvoert en waar maakt. Discipline maakt dat je toch naar je werk gaat als je geen zin hebt om te werken, of dat je gaat hardlopen ondanks dat je af en toe geen zin hebt. Met discipline kun je (bijna) elk doel bereiken. Van alle persoonlijke ontwikkelinstrumenten is discipline ongeëvenaard! Discipline maakt dat je van je verslaving afkomt, dingen niet meer uitstelt, je gewenste gewicht bereikt. Samen met andere persoonlijke ontwikkelinstrumenten zoals passie, doelmatigheid en een goede planning, wordt discipline nog krachtiger.

Hoe kun je discipline kweken?
Soms wordt er gezegd dat sommige mensen ongedisciplineerd zijn. Wellicht zeggen mensen over jou dat je ongedisciplineerd bent. Misschien geloof je zelf ook wel dat je ongedisciplineerd bent. Gelukkig kun je discipline trainen en laten toenemen. Net als je spieren kun je discipline trainen. Je spieren kun je trainen om sterker te worden. Ook je discipline kun je trainen om toe te laten nemen. Laten we de vergelijking tussen spieren sterker maken en discipline kweken, nemen. Om je spierkracht te laten toenemen heb je spieren nodig en om je discipline te laten toenemen heb je een bepaalde mate van discipline nodig. Iedereen heeft een bepaalde mate van kracht en bepaalde mate van discipline. Om je spieren sterker te maken doe je aan krachttraining, of mooier gezegd weerstandstraining. Je moet namelijk weerstand bieden tegen een bepaald gewicht en hiermee bouw je kracht en dikkere, sterkere spieren op. Met weerstandstraining kies je een gewicht wat je net kunt tillen. Een gewicht wat te licht is levert je geen aanpassing van je spieren op, omdat het te makkelijk voor je spieren is. Een gewicht wat te zwaar is, kunnen je spieren niet tillen, waardoor ze ook niet sterker worden. Hetzelfde principe gaat op voor discipline. Kies hierbij uitdagingen die je net aan kunt. Je discipline verbetert niet wanneer je uitdagingen te moeilijk zijn, waardoor je steeds moet opgeven. Ook is steeds moeten opgeven niet goed voor je zelfvertrouwen. Ook uitdagingen die binnen je comfortzone liggen, leveren geen verbetering van je discipline op en zijn eigenlijk geen uitdagingen. Als een uitdaging goed lukt, maak je net als met weerstandstraining de uitdaging een tikkeltje moeilijker.

Vergelijk jezelf niet met anderen
Een groot gevaar van meer discipline kweken, is dat je jezelf gaat vergelijken met anderen. Vergelijk je echter niet met anderen. Vergelijken gaat je namelijk niet helpen. Wanneer jezelf ongedisciplineerd vindt, lijkt iedereen meer gedisciplineerd dan jij. Kijk alleen naar wat jezelf op dit moment kunt en kijk van daaruit vooruit!

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

De kracht van discipline en doorzettingsvermogen; discipline zorgt voor succes

Gedisciplineerd worden: persistence (doorzettingsvermogen)

Gedisciplineerd worden: industry, werk hard, stop er tijd in

Gedisciplineerd worden: hard work (uitdagingen zoeken)

Bronnen:

www.stevepavlina.com